Simon 70 MW aurinkopuisto osaksi hybridivoimalaa

Featured Image

Maan suurimpiin kuuluvaa aurinkopuistoa aletaan rakentaa keväällä Simoon. Havainnekuvassa näkyvän voimalan vuosituotanto on 65 000 MWh, joka vastaa 26 000 kerrostalokaksion vuosikulutusta. Voimalan rakennuttaja on Exilion, jolla jo on kunnassa tuulivoimaloita. Kun mukaan kytketään sähkövarasto, on tuloksena hybridivoimala, jolla on vain yksi sähköliittymä verkkoon.

Elon, Valtion Eläkerahaston ja Veritaksen omistama uusiutuvaan energiaan sijoittava Exilion  ryhtyy rakennuttamaan kevään aikana Simoon maa-asenteista aurinkovoimalaa, joka on teholtaan 70 megawattia. Kyseessä on mittaluokaltaan yksi Suomen suurimmista aurinkopuistohankkeista. 

Simon aurinkovoimala muodostaa yhdessä Exilionin Simossa jo sijaitsevien tuulivoimaloiden kanssa niin sanotun hybridivoimalan eli samassa sähköliittymässä on sekä aurinko- ja tuulivoimaa että sähkövarasto. Exilionilla on useampi tuulipuisto Simon alueella, ja niiden yhteenlaskettu teho on 169 megawattia.

”Simon aurinkovoimala on yksi Suomen ensimmäisistä hankkeista, joka täyttää teollisen mittakaavan. Hankkeen avulla voimme lisätä energianomavaraisuusastettamme ja vastata hiilineutraaliustavoitteisiin. Tuuli ja aurinko ovat hyvä pari, sillä aurinkoenergiaa saamme parhaiten kesäisin, jolloin tuulivoiman tuotanto on pienempää”, Exilionin investointipäällikkö Tommi Riski kertoo.

”Simon kunnalle puiston toteutuminen on erittäin hyvä uutinen, sillä se lisää tuulivoiman rinnalla vihreän energian tuotantoa alueellamme ja vauhdittaa elinvoimaamme. Kiinteistöveroa puisto tuo kunnalle vuodessa noin neljännesmiljoonan, jolla on iso merkitys Simolle”, kunnanjohtaja Vivi Marttila sanoo.

Investoinnin arvo on noin 40 miljoona euroa. Simon hanke on saanut työ- ja elinkeinoministeriöltä 8,9 miljoonaa euroa investointitukea. Tuki on osa Euroopan unionin, Next Generation EU vihreän siirtymän rahoitusta.

Uusiutuvan energian lisärakentamisella on luontovaikutuksia ja hankkeelle on tehty luontojalanjäljen laskenta sekä selvitys päästövaikutuksista.

Rakentamisesta ja ylläpidosta vastaa suomalainen Solarigo Systems Oy. Rakennustyöt on tarkoitus käynnistää maalis-huhtikuussa ja puiston arvioidaan valmistuvan vuoden 2025 jälkimmäisellä vuosipuoliskolla. Uudesta aurinkovoimalasta rakennetaan sähköliitäntä Exilionin Simo Halmekankaan 110 kV voimalinjaan.

Lähde Exilionin tiedote, jota on editoitu.
Kuva havainnekuva kohteesta, Exilion

 

Tilaa Hyvinvointia sähköllä -uutiskirje