Sähkönkulutuksen kasvu vuoteen 2027 asti on keskimäärin 4 % vuodessa – sitä vauhdittavat teollisuus, ilmastointi, sähköistyminen ja datakeskukset
Maailman sähkönkulutuksen ennustetaan kasvavan nopeammin kuin vuosiin, noin 4 % vuosivauhdilla vuoteen 2027 asti, kertoo 14.2.2025 julkaistu Kansainvälisen energiajärjestön (IEA) uusi raportti.
Electricity 2025, joka on järjestön keskeinen markkina-analyysi sähkösektorista, ennustaa, että maailmanlaajuinen sähkön kysynnän kasvu vastaa joka vuosi Japanin vuotuista sähkönkulutusta vuosien 2025–2027 välillä.
Kasvun taustalla ovat erityisesti teollisuustuotannon sähköistyminen, kasvava ilmastointitarve, liikennesektorin johtama sähköistymisen kiihtyminen sekä datakeskusten nopea laajentuminen.
Suurin osa lisäkysynnästä seuraavien kolmen vuoden aikana tulee kehittyviltä ja nousevilta talouksilta, jotka vastaavat 85 % kysynnän kasvusta. Kehitys näkyy erityisesti Kiinassa, jossa sähkönkulutus on kasvanut nopeammin kuin koko talous vuodesta 2020 lähtien.
Kiinan sähkönkulutus kasvoi 7 % vuonna 2024 ja sen ennustetaan kasvavan keskimäärin noin 6 % vuodessa vuoteen 2027 asti. Teollisuussektori on ollut merkittävä kasvun ajuri, ja perinteisten energiaintensiivisten alojen lisäksi nopeasti laajeneva aurinkopaneelien, akkujen, sähköajoneuvojen ja näihin liittyvien materiaalien valmistus on lisännyt sähkönkulutusta merkittävästi. Myös ilmastointi, sähköautojen yleistyminen, datakeskukset ja 5G-verkot ovat osaltaan lisänneet kysyntää.
Yhdysvalloissa sähkön kysynnän voimakas kasvu vastaa seuraavan kolmen vuoden aikana Kalifornian nykyistä sähkönkulutusta.
Euroopan unionissa sähkönkulutuksen kasvun odotetaan olevan maltillisempaa, ja se palaa vasta vuoden 2021 tasolle vuoteen 2027 mennessä, kun otetaan huomioon energiakriisin aiheuttamat suuret kulutuslaskut vuosina 2022 ja 2023.
Raportin mukaan matalapäästöisten energialähteiden – erityisesti uusiutuvien ja ydinvoiman – kasvu riittää kattamaan maailmanlaajuisen sähkönkulutuksen kasvun seuraavan kolmen vuoden aikana.
Erityisesti aurinkosähkön tuotannon ennustetaan kattavan noin puolet globaalista sähkön kysynnän kasvusta vuoteen 2027 mennessä. Euroopan unionissa aurinkosähkön tuotanto ylitti kivihiilen tuotannon vuonna 2024, ja sen osuus sähköntuotannosta nousi yli 10 %:iin. Kiinassa, Yhdysvalloissa ja Intiassa aurinkosähkön osuuden odotetaan nousevan 10 %:iin vuotuiseen sähköntuotantoon mennessä vuoteen 2027.
Samaan aikaan ydinvoima on kokemassa voimakkaan elpymisen, ja sen sähköntuotannon ennustetaan saavuttavan uusia ennätyksiä joka vuosi vuodesta 2025 eteenpäin. Näiden kehityssuuntien ansiosta sähköntuotannon hiilidioksidipäästöjen odotetaan tasaantuvan tulevina vuosina sen jälkeen, kun ne nousivat noin 1 % vuonna 2024.
Raportti analysoi sään kriittistä roolia sähköjärjestelmissä ja sähkön tukkumarkkinoiden lisääntyvää hintavaihtelua tietyillä alueilla, mikä viittaa kasvavaan tarpeeseen järjestelmän joustavuudelle. Negatiiviset sähkön tukkumarkkinahinnat ovat yleistyneet joillakin sähkömarkkinoilla, vaikka ne ovatkin vielä harvinaisia maailmanlaajuisesti. Tämä ilmiö viittaa usein järjestelmän joustavuuden riittämättömyyteen teknisistä, sääntelyyn liittyvistä tai sopimuksellisista syistä.
Tutustu raporttiin tästä.
Tekstin ja kuvan lähde IEC:n tiedote 14.2.2025.
