Ajankohtaista - Hyvinvointia sähköllä - visio 2030

Joensuussa opitaan, viihdytään ja säästetään energiaa

Kirjoittanut Hyvinvointia sähköllä - Visio 2030 | 12.10.2020

Uusi, älykäs rakennusautomaatio pitää huolta käyttäjien viihtyvyydestä Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän Riverian kampuksella Joensuussa.

Riverian kiinteistönhallintajärjestelmä modernisoitiin kampusalueelle tehtyjen uudis- ja saneeraustöiden yhteydessä. Se ohjaa esimerkiksi lämmitystä ja jäähdytystä. Kampuksen tiloihin on lisäksi asennettu satoja kansainvälisen kiinteistöautomaation KNX-standardin mukaisia laitteita, joiden avulla kiinteistöjen olosuhteet pidetään optimaalisina.

– Lämpötila-, hiilidioksidi- ja kosteusanturit sekä ilmamääränsäätimet reagoivat tarpeen mukaan säätämällä esimerkiksi ilmanvaihtoa, kertoo projektipäällikkö Petri Ikonen kiinteistönhallintajärjestelmän toimittaneelta Schneider Electriciltä.

– Uskallan sanoa, että kampusalueelle tehty järjestelmä on Savo-Karjalan alueella mittavin KNX-projekti.

 

Valaistus toimii automaattisesti

KNX-järjestelmään on kytketty myös kiinteistön DALI-valaistuksenohjausjärjestelmä (Digital Addressable Lighting Interface).

– Tilojen käyttäjien näkökulmasta uusi tekniikka näkyy automaattisesti syttyvänä valaistuksena, kun tiloihin tullaan sisään. Valaistuksen taso myös säätyy automaattisesti luonnonvalon mukaan, mutta toki valaistusta voi ohjata manuaalisestikin, Ikonen kertoo.

Lisäksi valaistuksen ryhmittelyt ja ohjaukset onnistuvat yksilöllisesti, mikä lisää tilojen muuntojoustavuutta.

– Kohteen vanha kiinteistöautomaatiojärjestelmä alkoi olla elinkaarensa päässä ja se oli järkevää uusia mittavien peruskorjausten yhteydessä, Ikonen sanoo.

Riverian kiinteistöinsinööri Esa-Matti Laurell nostaa esiin myös järjestelmän seurannan helpottumisen uudistusten myötä.

– Aiemmin käytössämme oli eri toimittajien järjestelmiä, mutta nyt saimme yhden järjestelmän yhden valvomon alle. Se on käyttäjän kannalta merkittävä asia, Laurell sanoo.

 

Anturit varmistavat energiatehokkaan toiminnan

Tekniikan päivittämisellä tavoitellaan myös energiatehokkuutta. Erilaiset olosuhdeanturit välittävät tietoa kiinteistöstä ja säätävät lämpö-, vesi- ja ilmastointilaitteita automaattisesti.

– Energiansäästöä tulee, kun esimerkiksi valaistus reagoi läsnäolon mukaan, selventää Laurell.

Kaikki tiedot siirtyvät myös valvomoon, jonka käyttö onnistuu etänä web-selaimella.

– Riverian omat laitosmiehet pääsevät katsomaan rakennusten tilannetta netissä, ja järjestelmän toimittaja tarjoaa valvomoon ympärivuorokautisen päivystyspalvelun. Jos järjestelmä lähettää hälytyksen ongelmasta, voidaan tilannekatsaus tehdä etänä. Useimmiten tilanne voidaan myös selvittää etäyhteyden avulla eikä jalkautumista tarvita, Ikonen kertoo.

Lähde (editoitu) ja kuva: Schneider Electric Finland.