Hyvinvointia sähköllä - visio 204 -seminaarissa kuultiin ammattilaisten metaversumin kehitysvaiheesta ja mahdollisuuksista.
Digitaaliset työkalut ja palvelut ovat jo tulleet sähköurakointiin. Seuraava askel on virtuaalisten ympäristöjen yhdistäminen fyysiseen työmaaympäristöön. Tukea tähän antavat rakennusten ja laitteiden digitaaliset kaksoset, lisätty todellisuus ja tekoäly.
Tavoite on tehostaa ja helpottaa työtä. Työohjeiden saanti ja vikojen löytäminen nopeutuvat, materiaalia säästyy, päästöt vähenevät.
Metaversumista on kyse silloin, kun kuvatun kaltainen 3D-virtuaalimaailma saadaan pysyvään käyttöön. Käytännössä se on yhteensopivien järjestelmien verkostoitunut ekosysteemi, joka palvelee laajasti koko toimialaa.
Nokian Industrial 5G -ohjelmajohtaja Jarkko Pellikka muistuttaa, että teollisuuden, rakentamisen ja yritysten metaversumia ei tule sekoittaa kuluttajien metaversumiin, joka keskittyy viihteeseen ja vapaa-aikaan. Vaikka periaate on sama, jälkimmäistä kehittävät kansainväliset somealustoista ja hakukoneista tunnetut suuryhtiöt.
Hän arvioi teollisuuden ja yritysten metaversumeilla olevan valtava kasvupotentiaali. Ne tulevat luomaan yrityksille arvoa ja hyödyttämään yhteiskuntaa moniin eri tavoin.
”Yhdessä konsulttiyhtiö EY:n tekemämme tutkimuksen mukaan 80 % metaversumia käyttäneistä yrityksistä uskoo, että sillä on merkittävä tai käänteentekevä vaikutus liiketoimintaan. Saavutetut hyödyt ovat jopa ylittäneet odotukset”, Pellikka kertoo.
Rakentamisen digitalisaatio on avaamassa nopeasti tietä teollisuuden ja yritysten metaversumille. Tulokset tulevat näkymään myös työmailla ja sähköurakoitsijan työssä.
Teksti on julkaistu Sähkömaailma-lehdessä kesäkuussa 2024
Katso Jarkko Pellikan seminaariesityksen tallenne ja diat.