Asiantuntija visioseminaarissa:
Rakennettu ympäristö tulee kehittymään nopeammin kuin uskommekaan
Rakentaminen ja rakennukset kuluttavat noin puolet maailman luonnonvaroista ja energiasta sekä tuottavat kolmanneksen kasvihuonekaasupäästöistä. Rakennuskanta uudistuu vain prosentin tai kaksi vuodessa, joten äkkikäännökseen ei ole mahdollisuutta.
Aalto yliopistossa työelämäprofessorina toimiva Heikki Ihasalo Granlundilta ei kuitenkaan näe syytä synkkyyteen, sillä käytettävissä laaja keinovalikoima tilanteen parantamiseksi.
Rakennusten energiatehokkuus, paikallinen energiatuotanto, muuntojoustavuus ja huollettavuus ovat niistä esimerkkejä. Rakennuksen älykkyys tukee päästöjen vähennystä, sillä se optimoi talotekniikan ohjausta sekä verkostoituu ympäristönsä laitteiden, verkkojen ja käyttäjien kanssa.
”Digitaalisuus tulee muuttamaan rakennusalaa ratkaisevasti. Etätyö, etäpalvelut ja verkko-ostaminen ovat lisänneet kotona käytettyä aikaa. Nopeasti yleistyvä virtuaalitodellisuus ja kotien laajat näyttöpinnat tuovat ihmiset toistensa luo”, hän ennakoi.
”Useat palvelut irtautuvat niille tyypillisistä rakennuksista ja tulevat käyttäjien luo. Myös autonomiset ajoneuvot ja lentolaitteet vapauttavat liikkumisen muuttaen rakentamista. Herää kysymys, onko rakennuksen sijainnilla enää suurta merkitystä.”
Esitystään varten Ihasalo kysyi tekoälyltä näkemystä rakentamisen tulevaisuudesta. Vastauksen teksti että tekoälyn luoma kuva olivat molemmat varsin osuvia. Niiden pohjalta voi arvella tekoälynkin liittyvän läheisesti tulevaisuuden rakentamiseen.
Selaa esityksen diat.
Katso esityksen tallenne.