Lahjoitus käytetään älykkään talotekniikan ja älyrakennusten opetuksen ja tutkimuksen kehittämistyöhön.
Sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry ja Sähköteknisen Kaupan Liitto ry (STK) lahjoittavat alalle, jotta ymmärrys älyrakennusten kokonaisuudesta vahvistuisivat tulevaisuudessa muun muassa uusien diplomi-insinöörien myötä.
Rakennuksiin ratkaisuja älykkään talotekniikan avulla
”Älyrakennusten rooli tulee kasvamaan entisestään uusiutuvan energian ja digitalisaation synnyttämässä murroksessa. Aalto-yliopistossa toimii alan työelämäprofessuuri. Lisäksi tavoitteena on älyrakennusten tutkijakoulun perustaminen. Nämä yhdessä tukevat jatkossa alan perusopetusta ja älyrakennuksen kokonaisuutta ymmärtävien osaajien kouluttamista”, Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun dekaani Jyri Hämäläinen kertoo.
”Työmarkkinat tarvitsevat tulevaisuudessa laaja-alaisia osaajia, joiden koulutus pohjautuu uusimpaan tutkimustietoon. Uusien teknologioiden vaikutus erilaisissa työtehtävissä on suuri ja lahjoituksellamme haluamme olla tukemassa korkeakoulutuksen kehitystyötä”, STEKin toimitusjohtaja Timo Kekkonen toteaa.
”Haluamme olla vahvasti mukana älyrakennusten yhteistyöverkoston rakentamisessa. Jäsenyritystemme kannalta on tärkeää, että tulevaisuuden osaajien koulutus linkittyy niihin haasteisiin, joita sähköala osaltaan haluaa ratkaista, ja toisaalta, että uusin tutkimustieto ja sen sovellukset ovat koko verkoston saatavilla”, STK:n toimitusjohtaja Sallamaari Muhonen sanoo.
”Modernin talotekniikan tutkimus ja koulutus vaativat ehdottomasti lisää resursseja. Tietoa tarvitaan tulevaisuuden ratkaisujen kehittämiseen. On tärkeää, että kautta linjan diplomitöistä väitöskirjoihin, älykkään talotekniikan rooli nousee entistä paremmin esille. Talotekniikan kasvavaa merkitystä ei ole aiemmin huomioitu riittävällä painoarvolla ja tähän haluamme panostuksellamme vaikuttaa”, STUL:n toimitusjohtaja Kai Puustinen toteaa.
Älyrakennusten opetus ja tutkimus keskittyvät Aalto-yliopistossa käyttäjäkeskeisyyteen, autonomisiin itseoppiviin järjestelmiin, digitalisaation tuomiin uusiin toimintatapoihin sekä integraatioihin talotekniikan, ICT-järjestelmien, energiaverkkojen sekä liikenteen välillä. Opetusalaan kuuluvassa sähkösuunnittelussa huomioidaan myös uusien teknologioiden vaikutus suunnittelijan työhön.
Lisätietoa alasta tutkimusryhmän verkkosivuilta.