Ajankohtaista - Hyvinvointia sähköllä - visio 2030

Osaajapula herättää päättäjiä ja yrityksiä

Kirjoittanut Hyvinvointia sähköllä - visio 2040 | 08.08.2024

Mitä urakoitsijat voivat tehdä alalle innostamiseksi? Entä mitä hyötyä on EU-päätösten seuraamisesta?

Näin kysyimme EuropeOnin pääsihteeri Julie Beaufilsilta hänen vieraillessaan Suomessa huhtikuun lopulla. Julie työskentelee Brysselissä Euroopan sähköurakoitsijaliittojen keskusjärjestössä, jonka jäsenliittoihin kuuluvilla 300 000 sähköurakointiyrityksellä on lähes kaksi miljoonaa työntekijää.

Vaikka määrät ovat jo tällaisenaan vaikuttavia, on toimialalla edessään valtava kasvunäkymä. Tehtävänä on toteuttaa käytännössä EU:n ilmastotavoitteiden vaatima, yhteiskunnan sähköistämiseen perustuva energiamurros.

Se avaa sähköurakoitsijoille lähes rajattomat mahdollisuudet kehittää ja kasvattaa toimintaa. Niitä voivat jarruttaa vain pula osaamisesta ja osaajista. Tämän välttämiseksi Julie Beaufils on tehnyt vaikuttamistyötä EU-päättäjien suuntaan jo pitkään yhdessä kansallisten urakoitsijajärjestöjen kanssa.

Tekniikat muuttuvat yhä monimutkaisemmiksi

Julie Beaufils näkee sähköurakoinnin kohtaavan kaksi haastetta, joista ensimmäinen on tekninen osaaminen. Puhtaan energian ratkaisuja tulisi saada käyttöön pian, teknologiat kehittyvät uskomattomalla vauhdilla ja järjestelmistä muodostuu yhä monimukaisempia sekä toistensa kanssa linkittyneitä. Mistä löytyy aika ja raha osaamisen kehittämiseen?

Toinen haaste on työntekijöiden suuri lisätarve. Heistä on monissa maissa jo nyt pulaa ja eläköityminen vähentää määrää edelleen. Toimiala ja sille kouluttautuminen tulisi saada kiinnostavammaksi. Suotavaa olisi myös hillitä pelkoa teknologiaa ja alan miesvaltaisuutta kohtaan. Hänen mukaansa nopeita ratkaisuja ei ole, sillä kyse on alan mielikuvan ja koulutuksen kehittämisestä.

”Sähköistys on paikallista suunnittelua ja toteutusta. Siksi nuo molemmat haasteet ovat läsnä kaikissa Euroopan maissa ja niiden joka kolkassa. Helpotusta tuo, että voimme jakaa maiden kesken kokemuksia niiden ratkaisemisesta ja etsiä yhdessä entistä toimivampia keinoja”, Beaufils kertoo.

Yksi tapa on kertoa nuorille kiinnostavasti alasta. Onnistumisena tässä hän nostaa esiin Näkymätön voima -viestintäkampanjan, joka kertoo sähköalan koulutus- ja työmahdollisuuksista. Tämä suomalaisten sähköalan järjestöjen yhteiskampanja on yksi mallisesimerkeistä EuropeOnin Maker’s of tomorrow -oppaassa.

Harjoittelijoille saatava työkokemusta

Beaufils muistuttaa, että koko sähköalan arvoketju tarvitsee tulevaisuudessa lisää työvoimaa, ja kaikkien alan yritysten tulisi tehdä oma osuutensa, myös sähköurakoitsijoiden.

”Tärkeä keino on avata ovet ja tutustuttaa yrityksen toimintaan. Tiedän, että harjoittelupaikkojen tarjoaminen vaatii huolellista suunnittelua ja erityisjärjestelyjä. Tästä huolimatta se nähdään yhtenä tärkeimmistä keinoista innostaa nuoria”, hän rohkaisee.       

”Lisäksi yritysten tulisi käydä oppilaitoksissa kertomassa toiminnastaan ja alan eri tehtävistä. Valinnan edessä olevat nuoret todella etsivät itselleen oikeaa opintosuuntaa ja alaa. Olen itsekin ollut siinä asemassa ja olisin varmasti inspiroitunut yritysten vierailuista. Myös sähköurakoitsijoiden tulisi käyttää siihen aikaa.”  

Beaufils uskoo toimialalla olevan lähtökohtaisesti vetovoimaa, kun se vain tuodaan esille. Kestävä kehitys, entistä parempi tulevaisuus, energiatehokkuus, puhdas energia ja digitalisaatio vetoavat uusiin ikäpolviin.

Vaikuttamistyö tuo myös tulosta

EuropeOn vaikuttaa monin keinoin EU-päätöksiin nostaen alan merkitystä Green Deal -tavoitteiden saavuttamisessa. Tästä esimerkki on uudistettu energiatehokkuusdirektiivi, joka sisältää EU-maiden hallituksille velvollisuuden raportoida direktiivin kansallisen toimeenpanon vaatima lisätyövoiman tarve sähköistysalalla.

Se on ollut yksi EuropeOnin vaikuttamistavoitteista ja Beaufils pitää hallitusten patistelua erityisenä saavutuksena. Toinen direktiiviin saatu tärkeä lisäys on EU:n kampanjatuki kiinnostuksen herättämiseksi sähköistysalaa kohtaan eri maissa.  

”Kannattaa seurata EU-tason vaikuttamistyötä ja sen etenemistä. Se auttaa suuntaamaan ajoissa omaa liiketoimintaa kohti avautuvaa markkinaa ja hankkimaan tarvittavaa osaamista”, Julie Beaufils sanoo.

”Kannustan ajattelemaan isosti, vaikka oma liiketoiminta olisikin kapealla erikoisalueella. Sekin voi tarjota isot kasvumahdollisuudet. Tiedän, että suurin osa urakoitsijoista on hyvin pieniä yrityksiä. Silti voi olla hyödyksi päästä keskustelemaan paitsi kotimaisten myös eri maiden urakoitsijoiden kanssa ja jakaa ajatuksia tulevasta.”

 

EuropeOn
  • Euroopan sähköurakoitsijaliittojen keskusjärjestö, ennen nimeltään AIE.
  • STUL on aktiivinen vaikuttaja EuropeOnissa toimien mm. sekä koko järjestön että sen teknisen työryhmän puheenjohtajana.
  • STULlin hallituksen varapuheenjohtaja Kimmo Hallamaa toimii jo kolmatta vuotta EuropeOnin hallituksen varapuheenjohtajana.

 

Artikkeli on julkaistu Sähkömaailma-lehdessä heinä-elokuun 2024 numerossa.

Katso Julie Beaufilsin seminaariesityksen tallenne ja diat