Aalto-yliopisto: suprajohtavuutta huoneenlämmössä

Featured Image

Professori Päivi Törmä ja SuperC-konsortio kehittävät huoneenlämpöistä suprajohdetta kvanttigeometrian ja tekoälyn avulla. Tavoitteena on säästää energiaa ja luonnonvaroja. 

Suprajohtavuus on kvanttimaailman ilmiö, jossa sähkövastus ja energiahävikki katoavat, kun materiaali jäähdytetään äärimmäisen mataliin lämpötiloihin. Sitä hyödynnetään esimerkiksi isoissa magneeteissa, lääketieteellisessä kuvantamisessa ja kvanttilaitteissa. Sitä voisi käyttää myös tietokoneiden sähkönkulutuksen minimoimiseen.

Nykyisellään suprajohtavuuden saavuttaminen vaatii paljon energiaa, kalliita laitteistoja ja uusiutumattomia luonnonvaroja kuten heliumia kun elektronit jäähdytetään lähelle absoluuttista nollapistettä.

Nyt Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professori Päivi Törmä ja hänen johtamansa SuperC-konsortio saaneet merkittävää rahoitusta huoneenlämmössä toimivien suprajohteiden kehittämiseen.

Korkeammissa lämpötiloissa ja tavallisessa ilmanpaineessa toimivat suprajohteet voisivat esimerkiksi vähentää tieto- ja viestintäalan energiankulutusta tai vauhdittaa kvanttiteknologioiden ja suprajohtavia magneetteja hyödyntävän puhtaan fuusioenergian kehitystyötä. 


Lähde: Aalto-yliopiston uutinen 4.2.2025
Kuva Freepik

 

Tilaan Hyvinvointia sähköllä -uutiskirjeen