LUTin sähkötekniikan teollisuusprofessori Jukka Ruususen ja tutkimusjohtaja Petteri Laaksosen mukaan vihreä siirtymä on Suomelle uusi hyvinvoinnin lähde.
Suomella on tuhannen taalan paikka luoda uutta teollisuutta, jolla ratkotaan maailman päästöongelmia. Akkuteollisuudella ja puhtaalla teräksellä on iso vientipotentiaali.
Vihreästä vedystä tehdyt jalosteet kuten synteettiset polttoaineet meri- ja lentoliikenteeseen sekä fossiilittomat lannoitteet ovat kasvavaa teollisuutta, jolla riittää kysyntää. Kemianteollisuudessa metsäteollisuuden biopohjainen hiilidioksidi on Suomen erityinen kilpailuetu.
Uudenlainen teollistuminen tarvitsee todella paljon lisää sähköä. Jos Suomi onnistuu teollisuuden vihreässä siirtymässä, Suomen sähkönkulutus kasvaa moninkertaiseksi nykypäivään verrattuna. Mikä tahansa sähkö ei kuitenkaan näissä kisoissa pärjää. Sähkön pitää olla päästötöntä, edullista ja varmaa.
Suomella valtavat tuuli- ja aurinkovoimapotentiaalit
Suomen lähtökohta on erinomainen, koska sähkön tuotannon lisätarve voidaan toteuttaa kilpailukyvyltään erinomaisella maatuulivoimalla. Euroopassa sähkön tuotannon edullisuudessa potentiaalisia alueita ovat Suomi ja muut Pohjoismaat sekä Iberian niemimaa. Suomen tuuli- ja aurinkovoimapotentiaalit ovat valtavat, kunhan osaamme hyödyntää sähkön käytön puolella vaihtelevan tuulivoiman tuotannon.
Tutkimustulokset osoittavat, että sähkön tai vedyn siirtäminen tuhansia kilometrejä ei ole taloudellisesti järkevää. Vedyn tuotanto ja uudet teolliset investoinnit kannattaa sijoittaa lähelle edullista sähkön tuotantoa.
Suomen ei siis tule ryhtyä alhaisen jalostusasteen tuotteiden (sähkö tai vety) vientimaaksi. Vetyä voi myös viedä Suomesta ulos, vaikka tavoite onkin jalostaa se mahdollisimman pitkälle Suomessa. Toisaalta kemikaalien, muovien ja polttoaineiden vienti on suoraviivaista ja siihen liittyvä logistiikka on olemassa.
Lue koko artikkeli TÄSTÄ
Lähde LUT
Kuva Suomen uusiutuvat