Sähköistyvä yhteiskunta tarvitsee investointeja ja uusia osaajia. Tämä tiedetään savonlinnalaisessa sähkökojeistoja valmistavassa Norelco Oy:ssä, jonka arjessa energiamurros näkyy vahvasti.
- Meillä sähkönjakelun kojeistojen kysyntä on kasvanut merkittävästi. Uudet tuuli- ja aurinkovoimalat, teollisuuden sähköistyminen ja kasvavat siirtotarpeet lisäävät jatkuvasti investointeja sähkönjakelun infrastruktuuriin, toimitusjohtaja Ari Hämäläinen kertoo.
Perheomisteinen Norelco valmistaa sähkönjakelun kojeistoja neljässä tuotantoyksikössä Suomessa. Yritys työllistää yhteensä 270 henkeä ja toimii kotimarkkinoiden lisäksi laajasti myös vientimarkkinoilla.
Kasvava kysyntä on tuonut mukanaan tarpeen kasvattaa tuotantokapasiteettia ja kehittää prosesseja. Norelco on investoinut laitteistoihin, automatisointiin ja digitalisaatioon, joiden avulla tuotantoa on voitu kehittää entistä joustavammaksi.
– Olemme pilkkoneet tuotannon työvaiheita pienemmiksi kokonaisuuksiksi ja ottaneet käyttöön digitaalisia työkaluja. Näin pystymme kouluttamaan uudet työntekijät tehokkaammin ja samalla parantamaan tuottavuutta, Hämäläinen sanoo.
Monipuoliset rekrytointimallit helpottavat osaajapulaa
Sähköalan kasvun suurimmaksi pullonkaulaksi on muodostunut osaavan työvoiman saatavuus. Norelco on kehittänyt tähän useita rinnakkaisia ratkaisuja.
– Teemme tiivistä yhteistyötä oppilaitosten kanssa, jotta nuoria saadaan mukaan alalle jo varhaisessa vaiheessa. Meillä on käytössä koulutuspolkuja, joissa yhdistyvät oppisopimus, työharjoittelut ja myöhemmin mahdollisuus jatko-opintoihin, Hämäläinen kertoo.
Lisäksi yritys on panostanut kansainväliseen rekrytointiin. Norelco tekee yhteistyötä rekrytointikumppaneiden kanssa, jotka hoitavat ulkomaisten osaajien hakuprosessit, maahanmuuton muodollisuudet ja kotouttamisen.
– Olemme onnistuneet saamaan ulkomailta kokeneita ja motivoituneita sähköasentajia, kojeistoasentajia, insinöörejä ja esihenkilöitä. Myös Savonlinnan kaupungin tarjoama kotoutumistuki ja suomen kielen koulutus ovat tukeneet onnistunutta työllistymistä, Hämäläinen sanoo.
Energiamurros tarjoaa myös uusia vientimahdollisuuksia
Norelcon kokemuksen mukaan suomalaiselle sähköteknologialle avautuu energiamurroksessa myös vahvaa kansainvälistä kysyntää. Suomalaisten tuotteiden laatua, turvallisuutta ja luotettavuutta arvostetaan maailmalla.
– Energiamurros on meille sekä haaste että suuri mahdollisuus. Kasvun turvaaminen edellyttää kuitenkin vakaata ja ennustettavaa toimintaympäristöä ja osaavan työvoiman varmistamista, Hämäläinen summaa.
KATSO SEMINAARIESITYKSEN TALLENNE TAI DIAT
LUE LISÄÄ CASE NORELCOSTA JA MUISTA PUHEENVUOROISTA TÄÄLTÄ.
Uutinen 13.6.2025 :
Norelco avasi monikulttuurisen tulevaisuuden tehtaan Savonlinnaan
Norelcon kasvuohjelma nojaa vahvasti uusiutuvan energian, teollisuuden ja datakeskusten kasvaviin investointeihin. Tavoitteena on saavuttaa 60 miljoonan euron liikevaihto vuoteen 2028 mennessä. Kasvun taustalla vaikuttaa vihreä siirtymä, joka muokkaa useita toimialoja ja luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Kasvun mahdollistamiseksi Norelco panostaa määrätietoisesti kansainvälistymiseen ja investoi yrityskulttuuriin, toimitiloihin, tuotantokapasiteettiin sekä digitaalisiin ratkaisuihin.
Kasvun ja tuottavuuden kannalta keskeistä on myös työntekijöiden nopea ja tehokas perehdyttäminen uusiin tehtäviin. Perehtymisen ja työn oppimisen helpottamiseksi tehtaan työprosesseja on uudistettu siten, että tehtävät opetellaan pienemmissä osissa. Aiemmin esimerkiksi kojeistoasentaja kokosi sähkökeskuksen itsenäisesti noin kuudessa viikossa. Nyt sama työ on jaettu useammalle tekijälle, ja läpimenoaika on lyhentynyt neljään viikkoon.
Uudessa koulutusmallissa tehtaan työntekijät saavat työohjeet ja valmennusmateriaalit henkilökohtaisten tablettien kautta. Jokaisella työntekijällä on myös oma Teams-tunnus, jonka avulla on helppo pyytää tukea valmentajilta ja tukitiimiltä. Työturvallisuuteen ja kehitykseen liittyvät ideat voidaan kirjata suoraan tableteilla, jolloin ne ovat välittömästi työnjohdon käytettävissä. Norelcossa pidetään tärkeänä myös sitä, että ERP-toiminnanohjausjärjestelmä on yrityksen omassa hallinnassa, jotta sitä voidaan joustavasti kehittää prosessien mukana.
Työvoiman saatavuuden parantamiseksi Norelcossa on otettu käyttöön suomen rinnalle englanti työkieleksi, mikä on mahdollistanut kansainvälisen rekrytoinnin. Samalla tehtaan valmennusmateriaaleja on kehitetty kaksikielisiksi, ja perinteiset kirjalliset työohjeet on korvattu itse tuotetuilla multimediaesityksillä ThingLink-palvelussa.
Uuden Itäväylän tehtaan pinta-ala on 4000 m². Tehtaassa valmistetaan Norelcon NorPower 5000-kennokeskuksia teollisuuden ja rakentamisen tarpeisiin sekä Schneiderin Okken-kennokeskuksia datakeskuksiin ja prosessiteollisuuteen.